Människor som flyr från krig och konflikt har ofta varit med om omskakande händelser som kan leda till långvariga problem och ohälsa. Det finns lite kunskap om hur sådana erfarenheter påverkar en människa. För att öka kunskapen genomfördes under perioden maj 2015 till oktober 2016, en forskningsstudie vid Röda Korsets Högskola. Studien hade som syfte att uppskatta förekomsten av psykisk ohälsa bland nyanlända från Syrien och asylsökande från Eritrea, Syrien och Somalia samt att kartlägga förekomsten av erfarenheter av traumatiska händelser, post-migratorisk stress och svagt socialt stöd.
Data har samlats in via två enkäter samt register i två kompletterande studiepopulationer. Den första studiepopulationen bestod av 1215 nyanlända från Syrien med permanent uppehållstillstånd som blivit kommunmottagna mellan åren 2011 och 2013. Den andra studiepopulationen bestod av 173 asylsökande från Syrien, Eritrea och Somalia som bodde på ett asylboende i västra Sverige.
Resultaten från studien visar bland annat att den psykiska ohälsan i Sverige 2016 är mycket utbredd bland nyanlända från Syrien och bland asylsökande från Eritrea, Somalia och Syrien. Bland nyanlända från Syrien har var tredje en högst påtaglig depressions- eller ångestproblematik, detta samtidigt som 30 % uppger symtom som stämmer överens med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Studien indikerar dessutom att psykisk ohälsa i form av depression, ångest, PTSD och lågt välbefinnande är betydligt vanligare bland asylsökande än bland nyanlända, särskilt bland asylsökande från Eritrea och Somalia.